T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ELMADAĞ - Şehit Sertaç Uzun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

METAL TEKNOLOJİSİ ALANI

Bölüm Dalları                       : Kaynakçılık

Bölüm Şefi                            :Atila Yıldırım

Atölye Şefi                            :Muzaffer Argun

Öğretmen Sayısı                  : 4

Norm Kadro Sayısı              : 4

Öğrenci Sayısı                      :62

Atölye Sayısı                        : 1

      Metal teknolojisi; metal ve metal alaşımlarının sıcak ve soğuk olarak şekillendirildiği, çeşitli metallere ısıl işlemlerin uygulandığı, metallere değişik konumlarda kaynak, perçin ve cıvata ile birleştirmelerin yapıldığı, metal mobilya ve doğrama, metal süsleme ve çelik konstrüksiyon işlerinin yapıldığı bir alandır. Binaların pencere ve kapıları, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinelerinin metal kısımları, mutfak eşyaları, otomotiv ve uçak sanayi, demir-çelik endüstrisi, demiryolu ve köprü yapımı, eğlence araçları vb. işler metal teknolojisinin çalışma ve uygulama alanlarındandır. Bu alanda yapılan işlerin gelecekte de insanlar tarafından sıklıkla kullanacağı düşünülürse, mesleğin önemi daha iyi anlaşılacaktır.

 Metal teknolojisi alanının içerisinde, kaynakçılık, ısıl işlemciliği, çelik yapılandırmacılığı, metal doğramacılığı gibi meslekler mevcuttur. Biz okul olarak, çevre şartları, atölye imkânları ve öğrenci sayılarını göz önünde bulundurarak kaynakçılık dalının açılmasını uygun gördük.

 KAYNAKÇI
Tanımı
Elektrik ark kaynağı, oksi-gaz kaynağı, elektrik direnç kaynağı, tig, mig-mag ve toz altı kaynak tekniklerini kullanarak çeşitli metallerin sökülemeyecek şekilde birleştirmesini yapan, farklı kalınlıktaki gereçleri elektrik arkı ve plazma ile kesebilen nitelikli kişidir.

 Öğrencilerimize 9. Sınıfta öncelikle Atöye dersi adı altında ölçme kontrol, markalama, doğrultma, kesme, eğeleme, eğme bükme, delik delme, diş açma, perçinleme, sıcak demircilik, 10.sınfta ise Temel kaynak Atölyesi adı altında elektrik ark kaynağı ve oksijen kaynağı işlemleri öğretilmektedir. 11.sınıfta ise bütün kaynak çeşitlerini detaylı şekilde öğrenmelerinin yanı sıra demir doğrama işlerini, metal yüzey işlemlerini ve malzeme muayene yöntemlerini de öğrenmektedirler. 12. Sınıftan itibaren ise haftanın üç günü işletmelere gönderilerek hem stajlarını yapmaktalar hem de mesleki açıdan daha çok gelişerek iş hayatına geçerken uyum sorunu yaşamamaktadırlar.

       Alanımızdaki öğrencilerin gitmiş oldukları işletmeler genellikle Ders Aletleri Yapım Merkezi, Yataş, Votarantim, Eskasan, Radsan, Alfa Kazan, Byart, Örnek Ticaret ve ilçemizde bulunan demir doğrama atölyeleridir.

  Metal teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

 1. Makine metal sektöründeki fabrikalar,

 2. Metal işleri atölyeleri,

 3. Isıl işlem atölyeleri,

 4. Dövme atölyeleri,

 5. Alüminyum doğrama imal ve montajı yapan atölyeler vb. yerlerde çalışabilirler.

 Alandan mezun olan öğrenciler, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içinde yer alan veya bölgesi dışındaki meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans (2 yıllık) programlarına yerleştirilmektedir. Metal teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler aşağıdaki meslek yüksekokulu programlarına tercih yapabilirler.
- Makine
- Hasat Sonrası Teknolojisi
- Mekatronik
- Tarım Alet ve Makineleri
- Metalürji Malzeme
- Metalografi ve Malzeme Muayenesi
Metal teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler sayısal puan türüne göre 4 yıllık (lisans) Metal Öğretmenliği programına ek puan alarak devam edebilirler. 

 Ayrıca diploma ile birlikte ustalık belgesine de sahip olduklarından dolayı kendi işyerlerini açma imkanlarına da sahiptirler.

 Kaynakçılar çoğunlukla fabrika ve atölye gibi kapalı ortamlar ile köprü, baraj, tersanelerde v.b. işlerde açık havada çalışırlar. Bunun yanında su altında kaynak yapabilen kaynakçılar da vardır.

22-04-202222-04-202222-04-202222-04-202222-04-202222-04-202226-10-201726-10-201726-10-2017

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.03.2014 - Güncelleme: 22.04.2022 10:29 - Görüntülenme: 3262
  Beğen | 6  kişi beğendi