T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ELMADAĞ - Şehit Sertaç Uzun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

MOBİLYA VE İÇ MEKAN TASARIMI ALANI

 

 

Dallar                             : İç Mekan ve Mobilya Teknolojisi

Bölüm Şefi                     : Vahdettin Soydan

Atölye Şefi                     :Şener Terzi

Öğretmen Sayısı            : 3

Norm Kadro                   : 3

Atölye/Derslik sayısı      : Tezgah Atölyesi+makina atölyesi+teknoloji sınıfı

 
 ALANIN TANIMI

 Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

  ALANIN AMACI

 Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmektir.

  DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

 9 ve 10.sınıfta alanla ilgili temel dersleri alan öğrenciler, 11.sınıfta okul ve çevre imkanlarının durumuna göre aşağıda belirtilen dallardan birini seçerek mesleki olarak dalında branşlaşır. Öğrenciler,12.sınıfta işletmede meslek eğitimi çerçevesinde okulda öğrenmiş olduğu bilgileri gerçek iş ortamında uygulama ortamı bulurlar. Ayrıca öğrencinin sigortası yapılır ve asgari ücretin % 30'undan az olmamak üzere öğrenciye aylık olarak ücret ödenir. Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı altında yer alan dalını şöyle tanıtabiliriz:

  İÇ MEKÂN VE MOBİLYA TEKNOLOJİSİ    

 Tanımı:İç mekân ve mobilya teknolojisi meslek elemanının sahip olduğu, iç mekân ve mobilya elemanlarının üretimini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.  

 Amacı:Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında mobilya ve iç mekân teknolojisi mesleğinin gerektirdiği iç mekân ve mobilya elemanlarının üretimi yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.  

  GİRİŞ KOŞULLARI

 Öğrencilerimizin sağlık durumu, Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

  İSTİHDAM ALANLARI

 Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanından mezun olan öğrencilerimiz, seçtikleri dalda meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda ahşap teknoloji sektöründe;

 Atölyeler, Fabrikalar, Kendi iş yerleri, Mağazalar vb. yerlerde çalışabilirler.

 Bugün Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanına az sayıda öğrenci gelmektedir. Halbuki ülkemizde istihdam ve üretim imkanları çok fazla olan sektörlerinde biri de mobilya imalatı sektörüdür. Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanında mesleğinde kendilerini iyi bir şekilde yetiştiren mezunlarımız kolayca iş bulabileceklerdir.

  EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI:

 1.Program, mesleki ve teknik eğitim alanında diplomaya götüren ortaöğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim-öğretim kurumlarında uygulanmaktadır.

 2.Programın uygulanabilmesi için mobilya ve iç mekân tasarımı alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.  

  YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER: Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlar.

 1.Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.

 2.Diploma almaya hak kazanan öğrenci, mobilya ve iç mekân tasarımı alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı yükseköğretim programlarına,             yükseköğretime geçiş sınavına girerek yeterli puanı aldığı takdirde, devam edebilir. Öğrencilerin ön lisansta devam edebileceği alanlar, Eser Koruma, İç Mekan Tasarımı, Mimari Dekoratif Sanatlar, Mimari Restorasyon, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Görsel İletişim, Mobilya ve Dekorasyon, Ormancılık ve Orman Ürünleri ve Oto boya ve Karoseri alanlarıdır. Ayrıca dört yıllık Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği ve Mobilya Üretimi ve İç Mekan tasarımı lisans bölümlerine yerleşebilirler. Mezun olan öğrenciler, istedikleri takdirde Astsubay Meslek Yüksek Okulu ve Polis Meslek Yüksek Okuluna da tercih yapabilirler.  

  BELGELENDİRME

 1.Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

 2.Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

 3.Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.

 4.Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

  EĞİTİM SÜRESİ

 1.Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan itibaren 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

25-04-202225-04-202225-04-202225-04-202225-04-202225-04-202225-04-202225-04-202225-04-202225-04-202225-04-202225-04-202225-04-202225-04-2022

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.03.2014 - Güncelleme: 25.04.2022 10:35 - Görüntülenme: 2803
  Beğen | 3  kişi beğendi